Suedezul care a trăit cu rromii într-un sat arădean. A lăsat o viață fără griji în Suedia pentru România

Ia Ia lemnul pe care nu-l mai doreşte nimeni şi-l transformă în scaune şi mese. Este povestea unui suedez care s-a mutat în România în urmă cu 10 ani şi lucrează împreună More »

Cum şi-a marcat proprietatea un milionar suedez care a cumpărat 1.000 de hectare de pădure în România.

Peter Forssel, un investitor din Suedia, a cumpărat 1.000 de hectare de pădure într-o comună de pe Valea Râmnicului. Îşi vizitează proprietatea, pe care a demarcat-o în culorile naţionale, doar cu elicopterul. More »

SUEDIA. Au fugit de ISIS si au ajuns in echipa celui mai bun circ contemporan din Europa, Cirkus Cirkör!

Qutaiba Aldahwa și Javid Heidari sunt doi tineri de 27 și 20 de ani care au fugit în Suedia din țările lor de origine, Irak și Afganistan, și au ajuns în întreaga More »

SecundaTV.ro : Iohannis, mesaj dur din Suedia pentru rivalii politici

Klaus Iohannis, preşedintele României, participă la Summitul social pentru promovarea locurilor de muncă, eveniment care are loc la Goteborg, în Suedia. Înainte de a participa efectiv la summit, Iohannis a susţinut o More »

Suedia reconfirmă sprijinul pentru R. Moldova în procesul de integrare europeană

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Regatul Suediei reconfirmă sprijinul pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Declarația a fost făcută astăzi la întrevederea Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu delegația Comitetului pentru Afaceri More »

Suedia, prima țară din lume în care aproape TOȚI banii au dispărut!

Banca centrală suedeză cântăreşte avantajele şi dezavantajele unei e-coroane, într-o ţară în care gradul de utilizare a numerarului a scăzut dramatic, reprezentând doar 1,4% din plăţi. Potrivit economistului Niklas Arvidsson, de la More »

Consiliul Europei: Suedia asigură protecția minorităților, dar cadrul legislativ și instuțional nu este pe deplin eficient (raport)

Suedia continuă să asigure protecția drepturilor persoanelor aparținând celor cinci minorități naționale, prin intermediul legislației referitoare la educație și la non-discriminare, însă cadrul legislativ și instituțional nu este pe deplin eficient în More »

Fenomen neobișnuit în Suedia. Motivul pentru care a fost complet întuneric ziua

A fost o dimineaţă neobişnuită marți, în capitala Suediei. La ora 9:00, pe străzi era încă atât de întuneric, încât maşinile circulau cu farurile aprinse. Cerul întunecat a provocat discuţii despre sfârşitul More »

Ambasada României în Regatul Suediei: Promovarea României ca destinație turistică

La 18 octombrie 2017, Ambasada României la Stockholm, în colaborare cu Ministerul român al Turismului și compania aeriană Blue Air, a organizat, la sediul ambasadei, o acțiune de promovare a României ca More »

Mii de locuri de muncă disponibile în Suedia, în toate domeniile, și niciun șomer dispus să le ocupe

Suedia se confruntă cu o criză pe piața muncii, unde există mii de joburi disponibile, dar o lipsă accentuată de profesioniști și muncitori calificați dispuși să le ocupe, relatează Bloomberg. Aflată în More »

Lingvistul suedez Ingmar Söhrman: N-am găsit ușa de ieșit din România, mă simt ca un misionar al culturii române

Trimisul special al AGERPRES la Göteborg, Daniel Popescu, transmite: Lingvistul și profesorul suedez de limbi romanice Ingmar Söhrman afirmă că se simte ca un adevărat misionar al culturii române, de a cărei More »

Corupţie la multinaţionale? Un grup din Suedia trebuie să plătească un miliard de euro!

Autorităţile de reglementare şi departamentul de Justiţie din SUA, precum şi oficialii olanadezi şi suedezi, au ajuns un acord cu Telia în dosarul pornit împotriva gigantului telecom suedez, acuzat că ar fi More »

De frica Rusiei, Suedia a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimii 20 de ani

Suedia, ţară neutră, a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimele două decenii, cu susţinerea ţărilor NATO. Aproximativ 19.000 de militari iau parte la manevre, după ce ani de reduceri More »

Mașinile fără șofer vor fi o prezență obișnuită în traficul din Suedia în termen de doi ani, informează agenția Xinhua care citează rezultatele unui studiu recent. Cercetarea efectuată în Suedia preconizează că More »

„Aurul verde“ al Suediei, aproape de un nivel record

Dobânzile negative îi fac pe unii proprietari de păduri din Suedia foarte fericiţi, scrie Bloomberg. Preţurile pădurilor suedeze se îndreaptă către un an record în condiţiile în care dobânzile ultramici îi împing More »

Cum fac sex suedezii. Pentru ei e un lucru normal. Celelalte ţări o consideră o practică şocantă

Sex în acelaşi pat cu copilul – asta relevă un studiu realizat în Suedia la care au participat 600 de mămici. Mămicile suedeze au foarte puţine plângeri în ceea ce priveşte satisfacţia More »

Un agent de poliţie a fost înjunghiat în capitala Suediei

Un agent de poliţie aflat în patrulare a fost înjunghiat joi dimineaţă, în oraşul Stockholm, de un individ care a fost imobilizat şi reţinut, anunţă autorităţile suedeze, excluzând ipoteza unui act terorist. More »

Prințul Carl Philip al Suediei și prințesa Sofia au devenit părinți pentru a doua oară

Prințul Carl Philip al Suediei și prințesa Sofia au devenit părinți pentru a doua oară, joi, a anunțat casa regală suedeză, fără să dezvăluie numele și sexul bebelușului, informează DPA. Atât mama, More »

Moldovence traficate în Suedia: Un cetățean român, implicat în recrutarea fetelor, a fost reținut

Vameșii moldoveni au deconspirat activitatea infracțională a unui grup specializat în traficul de ființe umane, care în perioada 2016-2017 au recrutat tinere din Moldova, pe care le transportau în Suedia în scop de More »

? www.Comati-PSG.ro Suntem aici în Suedia din 2006

? www.Comati-PSG.ro Noi suntem echipa de pe cursa de Romania ?? – ?? Suedia cu plecare joi din Romania si sambata din Suedia. Suntem aici din 2006, alaturi de dumneavoastra si va More »

 

Suedezii spun că avem potenţial pentru gastroturism. Ne învaţă ce avem de făcut şi ne aduc şi turişti

Zalău Delegaţia suedeză a susţinut ieri o conferinţă de presă

Ceea ce noi numim tehnică rudimentară şi rămasă mult în urmă, ei numesc istorie vie, tradiţie nepreţuită. Ceea ce nouă ni se poate părea desuet, cum ar fi sunetul fluierului unui cioban, lor li se pare ceva sublim, de care nu au auzit decât din cărţi.

"Ei" sunt suedezii din regiunea Jamtland din Suedia, partenerii Consiliului Judeţean în proiectul de cooperare interregională „RURALAND: Actori ai dezvoltării rurale”, care s-au întors în Sălaj la trei luni după prima vizită de lucru făcută în judeţul nostru în luna ianuarie.

Regiunea suedeză din care provine delegaţia prezentă zilele acestea în Sălaj este cunoscută pentru implementarea gastroturimului, un concept ce presupune un altfel de turism, în care cei care cei care preferă o vacanţă activă plătesc pentru a vedea, cu ochii lor, cum se produce în mod tradiţional brânza de capră, şampania ori alte produse, ba chiar plătesc pentru a fi lăsaţi să dea şi ei o mână de ajutor. Şi pentru că la ei funcţionează foarte bine acest tip de turism, s-au arătat dispuşi, ca parteneri în proiectul amintit, să ne înveţe şi pe noi cum să facem.

Dacă în luna ianuarie au ales, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean 42 de producători locali care s-ar preta la acest proiect, lista a fost scurtată acum la şase. Zilele trecute, delegaţia suedeză, împreună cu reprezentanţii CJ i-au vizitat pe cei şase, în special pentru a vedea dacă ar avea capacitatea de a evolua către unităţi de primire gatroturistică. Cei şase producători aleşi pentru această vizită în teren au fost SC Spumante Silvania SA din Şimleu Silvaniei, ferma familială Dura Petru din Subcetate (Valcău de Jos – produse din lapte de vacă), SC Valea Bacăului SRL (Valcău de Jos – produse apicole), Sc Siciliana SRL Şimleu Silvaniei (produse din carne), SC Prodcom Oblio SRL Hida (produse de patiserie) şi ferma familială Ghiuruţan din Fântânele, comuna Dragu (produse din lapte de capră).

Au luat prânzul cu ciobanul

"Am luat prânzul afară, iar în momentul în care ciobanul a început să cânte la fluier, toate caprele au venit spre noi. A fost fantastic", ne-a împărtăşit din experienţele trăite în cadrul acestor vizite Manne Mosten, iniţiatorul bunei practici "Gustur – promovarea gastronomiei locale" din Suedia. El spune au fost cu atât mai impresionaţi cu cât în Suedia nu mai există ciobani iar astfel de experienţe nu pot fi trăite decât aici. "De abia aştept să vin anul viitor cu un grup de turişti suedezi", şi-a anunţat intenţiile el.

Şi Ida Olofsson, reprezentanta Consiliului Regional Jamtland, a fost plăcut impresionată de ceea ce a văzut şi crede în potenţialul Sălajului de a se dezvolta prin gastroturism. "Aveţi mult mai multe istorii şi tradiţii şi mult mai interesante decât Suedia. În plus, aveţi tradiţii care încă… trăiesc. Aşa că dacă noi am reuşit, şi voi puteţi", a spus ea, încântată, la rândul său, de o experienţă trăită în Sălaj: a făcut cu mâna ei turtă dulce la Hida.

Cristina Hedin Eldrimner s-a declarat fascinată de peisaje şi de diversitatea lor, dar şi de faptul că nu s-au pierdut tradiţiilor culinare. "În plus, am remarcat că oamenii sunt foarte buni povestitori – ştiu multe istorioare despre produsele locale şi despre regiune", a remarcat ea.

"Pentru noi, important este că ceea ce am selectat s-a dovedit a fi corect, că există potenţial turistic şi că acel potenţial poate fi dezvoltat", a concluzionat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc.

În proiectul de cooperare interregională „RURALAND: Actori ai dezvoltării rurale” Consiliul Judeţean este partener, alături de alte nouă autorităţi regionale din tot atâtea ţări ale UE (Belgia, Bulgaria, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Portugalia şi Suedia). Proiectul are un buget de aproape 2.200.000 de euro şi are ca principal scop dezvoltarea economică şi socială a zonelor rurale administrate de parteneri. Potrivit lui Marc, la capătul implementării RURALAND, Sălajul va primi un "proiect la cheie" de dezvoltare a gatroturismului. "Va trebui să căutăm apoi finanţare, în special pentru a construi un centre de dezvoltare turistică şi culturală. Partenerii noştri din Suedia ne vor ajuta să promovăm această resursă pe care o avem şi ne vor ajuta şi prin aducerea de turişti în zonă", a completat Marc.

.. 

Suedezii spun că avem potenţial pentru gastroturism. Ne învaţă ce avem de făcut şi ne aduc şi turişti

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: