Un turc care își răpise copiii din Suedia, prins în România

Captură spectaculoasă a poliţiei din Constanța. Un cetăţean turc urmărit de autorităţile suedeze într-un posibil caz de răpire internaţională a propriilor copii a fost arestat preventiv, luni, şi urmează să fie extrădat. More »

Suedia își înăsprește politicile cu privire la locurile în care este permis fumatul

Suedia interzice fumatul în majoritatea locurilor publice, inclusiv în locurile de joacă, pe terasele restaurantelor și în gări, informează Evening Standard. Parlamentul suedez a votat în favoarea extinderii interdicției pentru fumat, care More »

Raport îngrijorător Amnesty despre romii din România, care trăiesc în „condiții disperate” în Suedia

Mii de migranţi fără adăpost şi nevoiaşi din UE, majoritatea romi din România, trăiesc în condiţii disperate şi periculoase în Suedia, relevă un nou raport al Amnesty International, făcut public joi, transmite More »

Mai mult de 10.000 de suedezii vârstnici sunt FĂRĂ adăpost, în timp ce MIGRANŢII obțin totul GRATIS

Peste 10.000 de persoane de peste 50 de ani sunt fără adăpost în 🇸🇪 Suedia. Iar acum, când iarna bate la ușa, situația persoanelor fără adăpost devine din ce în ce mai More »

GdS.ro: O actriţă craioveană se întoarce din Suedia în Bănie

Luiza Stănescu este omul care îşi caută fericirea în zâmbetele celor din jur. S-a născut în inima Olteniei, în Craiova, unde a făcut primul pas spre fericire. A început să viseze. A More »

Ciocnire armată într-un club din Suedia. 7 oameni au fost împuşcaţi

Conflict armat într-un club de motociclişti din oraşul suedez Göteborg. Douăsprezece persoane au fost arestate după o confruntare cu arme de foc într-un club de motociclişti din Göteborg, oraş în sud-vestul Suediei, More »

Suedia: Extrema dreaptă anti-imigrație se îndreaptă spre un rezultat istoric la alegerile parlamentare din 9 septembrie

Extrema dreaptă anti-imigrație ar urma să realizeze un puternic avans la alegerile parlamentare din 9 septembrie, penalizând partidele tradiționale amenințate de un vot-sancțiune, scrie AFP. Social-democrații ar urma să rămână primul partid More »

Liderul partidului NAŢIONALIST suedez face declaraţii FULMINANTE despre HITLER

Liderul suedez al Mișcării de rezistență nordică, Simon Lindberg, a avut o abordare șoc despre politicile lui Adolf Hitler. Mai mult, partidul său este pe punctul de a candida în alegerile generale More »

Atac armat în Suedia. Cinci suporteri ai naționalei de fotbal au fost împuşcați

Un atac armat a avut loc în centrul oraşului suedez Malmo. Cel puţin cinci persoane au fost rănite de un suspect care a tras cu o armă automată, scrie presa locală. Atacul More »

Suedia se pregăteşte să achiziţioneze sisteme Patriot pentru 1 miliard de dolari

Suedia este pe cale să încheie în următoarele săptămâni un contract cu producătorul american de armament Raytheon Co. pentru achiziţia unor sisteme de apărare antiaeriană Patriot, în cadrul programului de modernizare a More »

InfoOradea.ro : Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua un turneu in Suedia, cu spectacolul “Gulliver”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua în perioada 16 – 23 mai un turneu în Suedia cu spectacolul „Gulliver”, adaptare după Jonathan Swift, regia Radu Dinulescu. Invitația a venit din More »

Suedia: Un cerșetor român a câștigat la loto

Un român din Suedia, care trăia din cerșit și dormea sub un pod, a câștigat, în 2014, 210.000 de coroane suedeze, echivalentul a 27 000 de dolari, la o loterie. Biletul de More »

Pentru a combate islamismul, Suedia închide toate școlile religioase

Ministrul suedez al Educației, Gustav Fridolin (foto), in tenționează să interzică învă țământul religios și posibilitatea ca preoții sau imamii să mai predea. Într-un articol din ziarul Aftonbladet, Fridolin afirmă că elevii More »

Ministrul de externe din Coreea de Nord va efectua o vizita in Suedia (presa)

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, va efectua o vizita in Suedia in viitorul apropiat, a informat vineri ziarul suedez Dagens Nyheter, citand surse, transmite Reuters. Ministerul de Externe de la More »

Gerul, ninsorile şi viscolul lovesc Europa. A fost emisă o avertizare pentru Suedia

Ninsorile, viscolul şi gerul fac ravagii în Europa. În mai multe ţări sunt în vigoare avertizari cod galben sau portocaliu de ninsori şi vânt puternic. În aceste condiţii, MAE a emis avertizări More »

Suedia, procesul uzbecului care a ucis 5 persoane cu un camion: Rakhmat Akilov spune ca voia sa razbune “califatul”, ucigand “infidelii”

Solicitantul uzbec de azil care a revendicat atentatul cu camion soldat cu 5 morti in aprilie 2017 in Stockholm a declarat marti in fata Curtii, in a treia zi a procesului sau More »

Stockholm, primul oraș din lume care va spune adio bancnotelor și monedelor

Primul oraș care vrea să renunțe la bancnote și monede este Stockholm, capitala Suediei, care a fost și prima țară europeană ce a folosit bancnotele de hârtie. În prezent, doar 15% dintre More »

Un acord prin care Suedia şi Maroc au făcut schimb de baze de date ale amprentelor digitale a dezvăluit că solicitanţii de azil mint în masă. Acordul dintre cele două ţări a More »

Volvo și eficiența energetică: fabrica de motoare din Suedia a devenit prima lor uzină fără emisii de CO2

Volvo a anunțat că fabrica sa de motoare din Suedia a devenit prima lor uzină fără emisii de CO2, datorită implementării unui sistem de încălzire bazat pe energie regenerabilă. Eficiența energetică este More »

 

Suedezii spun că avem potenţial pentru gastroturism. Ne învaţă ce avem de făcut şi ne aduc şi turişti

Zalău Delegaţia suedeză a susţinut ieri o conferinţă de presă

Ceea ce noi numim tehnică rudimentară şi rămasă mult în urmă, ei numesc istorie vie, tradiţie nepreţuită. Ceea ce nouă ni se poate părea desuet, cum ar fi sunetul fluierului unui cioban, lor li se pare ceva sublim, de care nu au auzit decât din cărţi.

"Ei" sunt suedezii din regiunea Jamtland din Suedia, partenerii Consiliului Judeţean în proiectul de cooperare interregională „RURALAND: Actori ai dezvoltării rurale”, care s-au întors în Sălaj la trei luni după prima vizită de lucru făcută în judeţul nostru în luna ianuarie.

Regiunea suedeză din care provine delegaţia prezentă zilele acestea în Sălaj este cunoscută pentru implementarea gastroturimului, un concept ce presupune un altfel de turism, în care cei care cei care preferă o vacanţă activă plătesc pentru a vedea, cu ochii lor, cum se produce în mod tradiţional brânza de capră, şampania ori alte produse, ba chiar plătesc pentru a fi lăsaţi să dea şi ei o mână de ajutor. Şi pentru că la ei funcţionează foarte bine acest tip de turism, s-au arătat dispuşi, ca parteneri în proiectul amintit, să ne înveţe şi pe noi cum să facem.

Dacă în luna ianuarie au ales, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean 42 de producători locali care s-ar preta la acest proiect, lista a fost scurtată acum la şase. Zilele trecute, delegaţia suedeză, împreună cu reprezentanţii CJ i-au vizitat pe cei şase, în special pentru a vedea dacă ar avea capacitatea de a evolua către unităţi de primire gatroturistică. Cei şase producători aleşi pentru această vizită în teren au fost SC Spumante Silvania SA din Şimleu Silvaniei, ferma familială Dura Petru din Subcetate (Valcău de Jos – produse din lapte de vacă), SC Valea Bacăului SRL (Valcău de Jos – produse apicole), Sc Siciliana SRL Şimleu Silvaniei (produse din carne), SC Prodcom Oblio SRL Hida (produse de patiserie) şi ferma familială Ghiuruţan din Fântânele, comuna Dragu (produse din lapte de capră).

Au luat prânzul cu ciobanul

"Am luat prânzul afară, iar în momentul în care ciobanul a început să cânte la fluier, toate caprele au venit spre noi. A fost fantastic", ne-a împărtăşit din experienţele trăite în cadrul acestor vizite Manne Mosten, iniţiatorul bunei practici "Gustur – promovarea gastronomiei locale" din Suedia. El spune au fost cu atât mai impresionaţi cu cât în Suedia nu mai există ciobani iar astfel de experienţe nu pot fi trăite decât aici. "De abia aştept să vin anul viitor cu un grup de turişti suedezi", şi-a anunţat intenţiile el.

Şi Ida Olofsson, reprezentanta Consiliului Regional Jamtland, a fost plăcut impresionată de ceea ce a văzut şi crede în potenţialul Sălajului de a se dezvolta prin gastroturism. "Aveţi mult mai multe istorii şi tradiţii şi mult mai interesante decât Suedia. În plus, aveţi tradiţii care încă… trăiesc. Aşa că dacă noi am reuşit, şi voi puteţi", a spus ea, încântată, la rândul său, de o experienţă trăită în Sălaj: a făcut cu mâna ei turtă dulce la Hida.

Cristina Hedin Eldrimner s-a declarat fascinată de peisaje şi de diversitatea lor, dar şi de faptul că nu s-au pierdut tradiţiilor culinare. "În plus, am remarcat că oamenii sunt foarte buni povestitori – ştiu multe istorioare despre produsele locale şi despre regiune", a remarcat ea.

"Pentru noi, important este că ceea ce am selectat s-a dovedit a fi corect, că există potenţial turistic şi că acel potenţial poate fi dezvoltat", a concluzionat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc.

În proiectul de cooperare interregională „RURALAND: Actori ai dezvoltării rurale” Consiliul Judeţean este partener, alături de alte nouă autorităţi regionale din tot atâtea ţări ale UE (Belgia, Bulgaria, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Portugalia şi Suedia). Proiectul are un buget de aproape 2.200.000 de euro şi are ca principal scop dezvoltarea economică şi socială a zonelor rurale administrate de parteneri. Potrivit lui Marc, la capătul implementării RURALAND, Sălajul va primi un "proiect la cheie" de dezvoltare a gatroturismului. "Va trebui să căutăm apoi finanţare, în special pentru a construi un centre de dezvoltare turistică şi culturală. Partenerii noştri din Suedia ne vor ajuta să promovăm această resursă pe care o avem şi ne vor ajuta şi prin aducerea de turişti în zonă", a completat Marc.

.. 

Suedezii spun că avem potenţial pentru gastroturism. Ne învaţă ce avem de făcut şi ne aduc şi turişti

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: