Starul scandinav participă deja la manevrele internaţionale din Finlanda, care are frontieră comună cu Rusia, şi şi-a mutat avioanele de luptă de reacţie rapidă pe insula Gotland din Marea Baltică, în largul coastei sud-estice a Suediei.

‘Dată fiind natura gravă a evoluţiilor din Ucraina, armata suedeză răspunde, printre altele, printr-un nivel mai ridicat de alertă pentru stafful său la sediu şi prin intensificarea colectării de informaţii’, a anunţat într-un comunicat Forsvarsmakten, autoritatea militară suedeză.

Un purtător de cuvânt al armatei a refuzat însă să furnizeze mai multe detalii privind modul în care se pregăteşte Suedia de o eventuală extindere în regiune a conflictului din Ucraina.

În ultimele 72 de ore, rebelii proruşi au deschis brusc un nou front şi au împins trupele ucrainene dintr-un oraş-cheie. Kievul şi statele occidentale susţin că răsturnarea de situaţie a fost rezultatul sosirii de coloane de blindate cu trupe ruse. Moscova neagă însă public că forţele sale sunt angrenate în susţinerea rebelilor proruşi, notează Reuters.