Suedia testează ziua de lucru cu şase ore în loc de opt pentru a avea angajaţi mai sănătoşi şi mai multe locuri de muncă

0
2692

Göteborg, a doilea oraş ca mărime din Suedia, una dintre ţările cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa, va testa ziua de lucru cu şase ore în loc de opt în ambiţia de a crea mai multe locuri de muncă şi de a avea amgajaţi mai sănătoşi, scrie Le Monde.

„Vrem să arătăm beneficiile reducerii pro­gramului de lucru“, spune Mats Pilhem, vice­primarul Göteborgului şi membru al Par­tidului de Stânga, formaţiunea care a iniţiat proiectul. Cu aproape 550.000 de locuitori în zona urbană şi un milion de lo­cuitori în zona metropolitană, Göteborg este unul dintre principale centre studenţeşti şi culturale ale Suediei. Oraşul este prin­tre cele mai inventive din lume, potrivit Forbes. Ipoteza autorităţilor locale este că scăderea zilelor de concedii medicale şi a numărului de accidente profesionale va compensa în parte investiţia, estimată la 5-7 milioane de coroane (550.000-770.000 de euro), sumă reprezentând costuri suplimen­tare cu perso­nalul şi tarifele percepute pentru evaluare de către un cercetător.

„Dacă scad concediile pe caz de boală, asigurările sociale şi sectorul de sănătate vor face economii. Sunt curios să văd rezultatele în privinţa personalului, dar şi pe cele privind pensionările“, a afirmat vicepri­ma­rul. Votat în aprilie, proiectul va fi imple­men­tat după sfârşitul verii. Un sfert din pro­gramul de lucru pentru un salariat va dis­părea, dar va fi acoperit de cei angajaţi suplimentar. „Oamenii vor beneficia de contracte de muncă pe perioadă nedetermi­nată deoarece vom avea nevoie ulterior de competenţa lor în altă parte în oraş“, spune Pilhem. Experimentul va dura 12 luni şi va fi aplicat la o scară destul de modestă, într-un centru de îngrijire a bătrânilor. Ideea nu este nouă. În anii ’30 economiştii, intelectualii şi liderii sindicali au fost uniţi în credinţa că zilele de lucru mai scurte sunt inevitabile. Maşinile ar fi urmat să preia o parte tot mai mare din munca oamenilor, care ar rămâne astfel cu mai mult timp liber, scrie The Inde­pendent. Dovezile sugerează că un program pre­lungit de lucru nu aduce mai multă pro­ductivitate, ci din contră, erodează randa­mentul.

Lasă un răspuns