HotNews.ro : Ambasada Suediei nu se lasă și îi răspunde ministrului comunicațiilor, amintindu-i că scriitoarea de origine română, Herta Müller, a primit Premiul Nobel pentru literatură

Ambasada Suediei nu renunță la trollingul la adresa guvernanților. Deranjat de ironiile publicate de misiunea diplomatică, ministrul comunicațiilor a sugerat că mai bine s-ar uita în ograda proprie acolo unde Premiul Nobel More »

Cum ştiu autorităţile din Suedia cunosc când şi unde trebuie să intervină pentru combaterea poleiului

Pentru informaţiile stocate în calculatorul de bord al automobilelor s-a găsit o aplicare utilă în Suedia. Datele provenite de la diverse autovehicule sunt folosite pentru combaterea lunecușului şi poleiului pe drumurile locale, More »

Suedia, tara unde politicienii nu au privilegii, doar responsabilitati

„Daca n-ar fi, nu s-ar povesti”. Suedia, tara in care politicienii nu au privilegii, nu se bucura de imunitate, iar alegatorii se prezinta la vot in proportie de peste 80%. In topul More »

Un turc care își răpise copiii din Suedia, prins în România

Captură spectaculoasă a poliţiei din Constanța. Un cetăţean turc urmărit de autorităţile suedeze într-un posibil caz de răpire internaţională a propriilor copii a fost arestat preventiv, luni, şi urmează să fie extrădat. More »

Suedia își înăsprește politicile cu privire la locurile în care este permis fumatul

Suedia interzice fumatul în majoritatea locurilor publice, inclusiv în locurile de joacă, pe terasele restaurantelor și în gări, informează Evening Standard. Parlamentul suedez a votat în favoarea extinderii interdicției pentru fumat, care More »

Raport îngrijorător Amnesty despre romii din România, care trăiesc în „condiții disperate” în Suedia

Mii de migranţi fără adăpost şi nevoiaşi din UE, majoritatea romi din România, trăiesc în condiţii disperate şi periculoase în Suedia, relevă un nou raport al Amnesty International, făcut public joi, transmite More »

Mai mult de 10.000 de suedezii vârstnici sunt FĂRĂ adăpost, în timp ce MIGRANŢII obțin totul GRATIS

Peste 10.000 de persoane de peste 50 de ani sunt fără adăpost în 🇸🇪 Suedia. Iar acum, când iarna bate la ușa, situația persoanelor fără adăpost devine din ce în ce mai More »

GdS.ro: O actriţă craioveană se întoarce din Suedia în Bănie

Luiza Stănescu este omul care îşi caută fericirea în zâmbetele celor din jur. S-a născut în inima Olteniei, în Craiova, unde a făcut primul pas spre fericire. A început să viseze. A More »

Ciocnire armată într-un club din Suedia. 7 oameni au fost împuşcaţi

Conflict armat într-un club de motociclişti din oraşul suedez Göteborg. Douăsprezece persoane au fost arestate după o confruntare cu arme de foc într-un club de motociclişti din Göteborg, oraş în sud-vestul Suediei, More »

Suedia: Extrema dreaptă anti-imigrație se îndreaptă spre un rezultat istoric la alegerile parlamentare din 9 septembrie

Extrema dreaptă anti-imigrație ar urma să realizeze un puternic avans la alegerile parlamentare din 9 septembrie, penalizând partidele tradiționale amenințate de un vot-sancțiune, scrie AFP. Social-democrații ar urma să rămână primul partid More »

Liderul partidului NAŢIONALIST suedez face declaraţii FULMINANTE despre HITLER

Liderul suedez al Mișcării de rezistență nordică, Simon Lindberg, a avut o abordare șoc despre politicile lui Adolf Hitler. Mai mult, partidul său este pe punctul de a candida în alegerile generale More »

Atac armat în Suedia. Cinci suporteri ai naționalei de fotbal au fost împuşcați

Un atac armat a avut loc în centrul oraşului suedez Malmo. Cel puţin cinci persoane au fost rănite de un suspect care a tras cu o armă automată, scrie presa locală. Atacul More »

Suedia se pregăteşte să achiziţioneze sisteme Patriot pentru 1 miliard de dolari

Suedia este pe cale să încheie în următoarele săptămâni un contract cu producătorul american de armament Raytheon Co. pentru achiziţia unor sisteme de apărare antiaeriană Patriot, în cadrul programului de modernizare a More »

InfoOradea.ro : Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua un turneu in Suedia, cu spectacolul “Gulliver”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua în perioada 16 – 23 mai un turneu în Suedia cu spectacolul „Gulliver”, adaptare după Jonathan Swift, regia Radu Dinulescu. Invitația a venit din More »

Suedia: Un cerșetor român a câștigat la loto

Un român din Suedia, care trăia din cerșit și dormea sub un pod, a câștigat, în 2014, 210.000 de coroane suedeze, echivalentul a 27 000 de dolari, la o loterie. Biletul de More »

Pentru a combate islamismul, Suedia închide toate școlile religioase

Ministrul suedez al Educației, Gustav Fridolin (foto), in tenționează să interzică învă țământul religios și posibilitatea ca preoții sau imamii să mai predea. Într-un articol din ziarul Aftonbladet, Fridolin afirmă că elevii More »

Ministrul de externe din Coreea de Nord va efectua o vizita in Suedia (presa)

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, va efectua o vizita in Suedia in viitorul apropiat, a informat vineri ziarul suedez Dagens Nyheter, citand surse, transmite Reuters. Ministerul de Externe de la More »

Gerul, ninsorile şi viscolul lovesc Europa. A fost emisă o avertizare pentru Suedia

Ninsorile, viscolul şi gerul fac ravagii în Europa. În mai multe ţări sunt în vigoare avertizari cod galben sau portocaliu de ninsori şi vânt puternic. În aceste condiţii, MAE a emis avertizări More »

Suedia, procesul uzbecului care a ucis 5 persoane cu un camion: Rakhmat Akilov spune ca voia sa razbune „califatul”, ucigand „infidelii”

Solicitantul uzbec de azil care a revendicat atentatul cu camion soldat cu 5 morti in aprilie 2017 in Stockholm a declarat marti in fata Curtii, in a treia zi a procesului sau More »

 

Modelul suedez: UE are nevoie „de un buget care sa nu respire aerul anilor 50”

Suedezii sunt naţiunea care, pe cap de locuitor, contribuie cel mai mult la bugetul Uniunii Europene. Suedia este, deopotrivă, ţara comunitară care ar avea cel mai mult de pierdut în cazul în care cele mai recente propuneri de compromis cu privire la bugetul Uniunii vor fi acceptate şi transpuse în practică.

Pentru fiecare coroană transferată bugetului comunitar, Stockholm primeşte înapoi 54 de öre. Nu aşa arată o afacere profitabilă. Şi, ca şi când această disproporţie nu ar fi de ajuns, supărarea ministrului suedez pentru afaceri europene, Birgitta Ohlsson este accentuată şi de maniera în care se preconizează utilizarea anacronică a fondurilor Uniunii. "Propunerea este nerealistă şi, pentru noi, inacceptabilă. Europa este scufundată adânc în criză, multe naţiuni sunt obligate să taie dureros din cheltuielile educaţiei, protecţiei bătrânilor şi ale sănătăţii. Uniunea Europeană trebuie să întreprindă şi ea reformele necesare".

 

Cifrele din tabelele aflate pe birourile oficialului suedez îi stârnesc o stare de disconfort: "Suntem dispuşi să ne îndeplinim angajamentul – dar nu vrem să plătim pentru o politică pe care nu o considerăm eficientă. Propunerea (făcută de Preşedinţia cipriotă a Uniunii – n.red.) vizează un aport de 40% din buget orientat către agricultură; acest sector, însă, nu reprezintă decât 1,5% din PIB-ul comunitar, angajând doar cinci procente din populaţie. Nu se poate, astfel, progresa", scriu cei de la Deutsche Welle.

 

Alături de Germania, Franţa şi Marea Britanie, Suedia face parte din grupul statelor care doresc să reducă propunerea de buget comunitar pentru perioada 2014-2020 cu minim 100 de miliarde de euro. Un buget modern, explică Birgitta Ohlsson, implică bani mai puţini dar mai bine orientaţi către domeniile ce generează creştere şi către ţările sau regiunile care au cu adevărat nevoie de sprijin:

 

"Avem nevoie de mai mulţi bani în cercetare, protecţia mediului şi inovaţie dar şi pentru proiecte de infrastructură pentru a fluidiza legătrile dintre statele noastre. Dacă vrem să concurăm Statelor Unite, Chinei sau Indiei, avem nevoie de un buget care să nu respire aerul anilor 50".

 

Din şapte în şapte ani, când începe discuţia pe marginea banilor puşi la comun, atmosfera se încinge la nivel european. Interesele nu sunt mai niciodată convergente. Statistic, vorbind, avantajaţii momentului sunt polonezii, grecii şi ungurii. Statele din estul şi sud-estul Europei se opun cel mai aspru reducerilor bugetare. Comisia Europeană cere chiar o suplimentare a resurselor sale. Poziţia Brigittei Ohlsson este contestată, însă, şi de europarlamentarul suedez Cecilia Wikström, colega liberală a demnitarei de la Stockholm fiind convinsă că, într-un final, după atâtea zbateri birocratice, copilul va fi aruncat odată cu apa din cadă: "Ce fel de Europă vrem, de fapt, pentru viitor? Pentru a depăşi criza avem nevoie de o Europă puternică. Pentru aceasta trebuie să ne consolidăm fundamentele – uniunea şi solidaritatea dintre state şi instituţiile care le leagă".

 

Înaintea summmitului decisiv din noiembrie se lucrează intens la manevrele de culise. Premierul britanic David Cameron ameninţă cu dreptul de veto, dacă nu se segmentează cadrul financiar. Şefa guvernului de la Copenhaga, Helle Thorning-Schmidt, promite că va face la fel în cazul în care plătitorii danezi de taxe vor suporta rabatul cerşit de alte state bogate. Şi primul ministru al Suediei, Fredrick Reinfeldt, vrea să se schimbe în bine formatul actual al bugetului. "Noi, suedezii, avem priorităţi foarte clare", avertizează ministra pentru Afaceri Europene Birgitta Ohlsson, care ia în calcul negocieri dure şi nopţi lungi, pentru a conchide: "Nimic nu este exclus".

Modelul suedez: UE are nevoie "de un buget care sa nu respire aerul anilor 50"*

Comentarii

Comentarii

2 Responses to Modelul suedez: UE are nevoie „de un buget care sa nu respire aerul anilor 50”

  1. Costel spune:

    Bravo suedezilor !!!

  2. suedezul spune:

    din pacate suedia e in criza masiv , weeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: