HotNews.ro : Ambasada Suediei nu se lasă și îi răspunde ministrului comunicațiilor, amintindu-i că scriitoarea de origine română, Herta Müller, a primit Premiul Nobel pentru literatură

Ambasada Suediei nu renunță la trollingul la adresa guvernanților. Deranjat de ironiile publicate de misiunea diplomatică, ministrul comunicațiilor a sugerat că mai bine s-ar uita în ograda proprie acolo unde Premiul Nobel More »

Cum ştiu autorităţile din Suedia cunosc când şi unde trebuie să intervină pentru combaterea poleiului

Pentru informaţiile stocate în calculatorul de bord al automobilelor s-a găsit o aplicare utilă în Suedia. Datele provenite de la diverse autovehicule sunt folosite pentru combaterea lunecușului şi poleiului pe drumurile locale, More »

Suedia, tara unde politicienii nu au privilegii, doar responsabilitati

„Daca n-ar fi, nu s-ar povesti”. Suedia, tara in care politicienii nu au privilegii, nu se bucura de imunitate, iar alegatorii se prezinta la vot in proportie de peste 80%. In topul More »

Un turc care își răpise copiii din Suedia, prins în România

Captură spectaculoasă a poliţiei din Constanța. Un cetăţean turc urmărit de autorităţile suedeze într-un posibil caz de răpire internaţională a propriilor copii a fost arestat preventiv, luni, şi urmează să fie extrădat. More »

Suedia își înăsprește politicile cu privire la locurile în care este permis fumatul

Suedia interzice fumatul în majoritatea locurilor publice, inclusiv în locurile de joacă, pe terasele restaurantelor și în gări, informează Evening Standard. Parlamentul suedez a votat în favoarea extinderii interdicției pentru fumat, care More »

Raport îngrijorător Amnesty despre romii din România, care trăiesc în „condiții disperate” în Suedia

Mii de migranţi fără adăpost şi nevoiaşi din UE, majoritatea romi din România, trăiesc în condiţii disperate şi periculoase în Suedia, relevă un nou raport al Amnesty International, făcut public joi, transmite More »

Mai mult de 10.000 de suedezii vârstnici sunt FĂRĂ adăpost, în timp ce MIGRANŢII obțin totul GRATIS

Peste 10.000 de persoane de peste 50 de ani sunt fără adăpost în 🇸🇪 Suedia. Iar acum, când iarna bate la ușa, situația persoanelor fără adăpost devine din ce în ce mai More »

GdS.ro: O actriţă craioveană se întoarce din Suedia în Bănie

Luiza Stănescu este omul care îşi caută fericirea în zâmbetele celor din jur. S-a născut în inima Olteniei, în Craiova, unde a făcut primul pas spre fericire. A început să viseze. A More »

Ciocnire armată într-un club din Suedia. 7 oameni au fost împuşcaţi

Conflict armat într-un club de motociclişti din oraşul suedez Göteborg. Douăsprezece persoane au fost arestate după o confruntare cu arme de foc într-un club de motociclişti din Göteborg, oraş în sud-vestul Suediei, More »

Suedia: Extrema dreaptă anti-imigrație se îndreaptă spre un rezultat istoric la alegerile parlamentare din 9 septembrie

Extrema dreaptă anti-imigrație ar urma să realizeze un puternic avans la alegerile parlamentare din 9 septembrie, penalizând partidele tradiționale amenințate de un vot-sancțiune, scrie AFP. Social-democrații ar urma să rămână primul partid More »

Liderul partidului NAŢIONALIST suedez face declaraţii FULMINANTE despre HITLER

Liderul suedez al Mișcării de rezistență nordică, Simon Lindberg, a avut o abordare șoc despre politicile lui Adolf Hitler. Mai mult, partidul său este pe punctul de a candida în alegerile generale More »

Atac armat în Suedia. Cinci suporteri ai naționalei de fotbal au fost împuşcați

Un atac armat a avut loc în centrul oraşului suedez Malmo. Cel puţin cinci persoane au fost rănite de un suspect care a tras cu o armă automată, scrie presa locală. Atacul More »

Suedia se pregăteşte să achiziţioneze sisteme Patriot pentru 1 miliard de dolari

Suedia este pe cale să încheie în următoarele săptămâni un contract cu producătorul american de armament Raytheon Co. pentru achiziţia unor sisteme de apărare antiaeriană Patriot, în cadrul programului de modernizare a More »

InfoOradea.ro : Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua un turneu in Suedia, cu spectacolul “Gulliver”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua în perioada 16 – 23 mai un turneu în Suedia cu spectacolul „Gulliver”, adaptare după Jonathan Swift, regia Radu Dinulescu. Invitația a venit din More »

Suedia: Un cerșetor român a câștigat la loto

Un român din Suedia, care trăia din cerșit și dormea sub un pod, a câștigat, în 2014, 210.000 de coroane suedeze, echivalentul a 27 000 de dolari, la o loterie. Biletul de More »

Pentru a combate islamismul, Suedia închide toate școlile religioase

Ministrul suedez al Educației, Gustav Fridolin (foto), in tenționează să interzică învă țământul religios și posibilitatea ca preoții sau imamii să mai predea. Într-un articol din ziarul Aftonbladet, Fridolin afirmă că elevii More »

Ministrul de externe din Coreea de Nord va efectua o vizita in Suedia (presa)

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, va efectua o vizita in Suedia in viitorul apropiat, a informat vineri ziarul suedez Dagens Nyheter, citand surse, transmite Reuters. Ministerul de Externe de la More »

Gerul, ninsorile şi viscolul lovesc Europa. A fost emisă o avertizare pentru Suedia

Ninsorile, viscolul şi gerul fac ravagii în Europa. În mai multe ţări sunt în vigoare avertizari cod galben sau portocaliu de ninsori şi vânt puternic. În aceste condiţii, MAE a emis avertizări More »

Suedia, procesul uzbecului care a ucis 5 persoane cu un camion: Rakhmat Akilov spune ca voia sa razbune „califatul”, ucigand „infidelii”

Solicitantul uzbec de azil care a revendicat atentatul cu camion soldat cu 5 morti in aprilie 2017 in Stockholm a declarat marti in fata Curtii, in a treia zi a procesului sau More »

 

Întregul oraş Kiruna din Suedia va fi mutat

Gothenburg, Suedia – Oraşul Kiruna aflat la extremitatea nordică a Suediei, care găzduieşte 23.000 de locuitori, se află deasupra celei mai mari mine de minereu de fier din lume. Odată cu creşterea cererii mondiale pentru resurse, compania minieră de stat Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB) plănuieşte să mute întregul oraş, pentru a avea un acces mai bun la acest minereu.

Ulrika Isaksson, ofiţerul de informaţii pentru municipiul Kiruna, susţine că oraşul va fi mutat în etape, pe parcursul unei perioade lungi de timp, iar prima etapă va implica centrul oraşului.

"Noi nu suntem foarte siguri de ceea ce se va întâmpla, iar acest lucru se datorează faptului că LKAB trebuie să negocieze separat cu toţi cei care deţin o clădire în zonă", a spus ea.

Anul viitor, LKAB va deschide un nou nivel principal la mina Kiruna, la o adâncime de 1365 m, acesta fiind motivul care a obligat oraşul să se mute, în conformitate cu Anders Lindberg, ofiţerul de informaţii al LKAB.

"Am analizat cât de mult din oraş va fi afectat dacă vom coborî la acel nivel. Asta ar dura între 20 şi 25 de ani, şi 3.000 de case vor fi afectate în această perioadă", a afirmat Lindberg.

Potrivit legii suedeze, LKAB este responsabil din punct de vedere economic pentru mutare. Lindberg însuşi trăieşte în Kiruna şi se foloseşte de propria situaţie ca exemplu pentru ceea ce înseamnă cumpărarea caselor de la proprietarii lor.

"LKAB va cumpăra casa mea în termen de zece ani de acum înainte", a spus el. "După aceea, eu voi rămâne în continuare acolo drept chiriaş. LKAB solicită un permis de exploatare în zona mea, ceea ce înseamnă că trebuie să cumpere toate casele din această zonă. Atunci când va începe în cele din urmă exploatarea minieră, va dura probabil 10-15 ani până când solul va fi afectat într-o asemenea măsură încât să fiu nevoit să mă mut. "

Mutarea a 3.000 de gospodării presupune o planificare serioasă. O mare parte din infrastructură este deja în vigoare, presupunând drumuri noi, o cale ferată nouă şi utilităţi. O zonă de 140 de gospodării este în curs de evacuare deoarece sunt în apropierea fisurilor care s-au format deja în munte din cauza mineritului, dar până în prezent nicio casă nu a fost demolată sau mutată.

Până în prezent, LKAB a pus deoparte 6 miliarde SEK (aproximativ 900 milioane de dolari) pentru restructurarea întregii comunităţi. Anders Lindberg spune că profiturile LKAB sunt atât de mari încât mutarea se încadrează în limitele capacităţii sale tehnice şi financiare.

Partea dificilă este să se meargă în casele oamenilor şi să li se spună că trebuie să se mute.

"Bineînţeles că vă vom oferi un alt loc frumos unde puteţi trăi, dar niciodată nu veţi mai putea să vă plimbaţi în zona în care aţi crescut sau unde v-aţi crescut copiii", a susţinut el.

Isaksson a spus că actualmente are loc o competiţie arhitecturală pentru a decide cum va arăta noul centru al oraşului.

"Municipalitatea şi LKAB au decis împreună că clădirile cu valoare culturală trebuie mutate", a spus ea. "Există 19 astfel de clădiri şi ele vor avea un rol important în noul oraş."

Printre clădirile ce urmează să fie mutate se află o biserică de lemn roşu foarte îndrăgită din 1912 şi casa lui Hjalmar Lundbohm (1855-1926), primul director general al LKAB. El este mai mult sau mai puţin considerat fondatorul Kiruna, deoarece a fost ideea lui să se creeze acest oraş în mijlocul pustietăţii. El a înţeles că va fi dificil de motivat, chiar şi prin oferirea celor mai bune salarii, ca minerii să se mute în această pustietate subarctică, fără a crea o comunitate atractivă pentru ei şi familiile lor.

Această provocare de a crea un loc unde oamenii să îşi dorească să trăiască este exact lucrul cu care se confrunta LKAB şi municipalitatea din nou, când intenţionează marea lor mutare.

Apăsaţi aici pentru a citi articolul original.

sursa :

http://epochtimes-romania.com/news/intregul-oras-kiruna-din-suedia-va-fi-mutat—175240

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: