Suedia, tara unde politicienii nu au privilegii, doar responsabilitati

“Daca n-ar fi, nu s-ar povesti”. Suedia, tara in care politicienii nu au privilegii, nu se bucura de imunitate, iar alegatorii se prezinta la vot in proportie de peste 80%. In topul More »

Un turc care își răpise copiii din Suedia, prins în România

Captură spectaculoasă a poliţiei din Constanța. Un cetăţean turc urmărit de autorităţile suedeze într-un posibil caz de răpire internaţională a propriilor copii a fost arestat preventiv, luni, şi urmează să fie extrădat. More »

Suedia își înăsprește politicile cu privire la locurile în care este permis fumatul

Suedia interzice fumatul în majoritatea locurilor publice, inclusiv în locurile de joacă, pe terasele restaurantelor și în gări, informează Evening Standard. Parlamentul suedez a votat în favoarea extinderii interdicției pentru fumat, care More »

Raport îngrijorător Amnesty despre romii din România, care trăiesc în „condiții disperate” în Suedia

Mii de migranţi fără adăpost şi nevoiaşi din UE, majoritatea romi din România, trăiesc în condiţii disperate şi periculoase în Suedia, relevă un nou raport al Amnesty International, făcut public joi, transmite More »

Mai mult de 10.000 de suedezii vârstnici sunt FĂRĂ adăpost, în timp ce MIGRANŢII obțin totul GRATIS

Peste 10.000 de persoane de peste 50 de ani sunt fără adăpost în 🇸🇪 Suedia. Iar acum, când iarna bate la ușa, situația persoanelor fără adăpost devine din ce în ce mai More »

GdS.ro: O actriţă craioveană se întoarce din Suedia în Bănie

Luiza Stănescu este omul care îşi caută fericirea în zâmbetele celor din jur. S-a născut în inima Olteniei, în Craiova, unde a făcut primul pas spre fericire. A început să viseze. A More »

Ciocnire armată într-un club din Suedia. 7 oameni au fost împuşcaţi

Conflict armat într-un club de motociclişti din oraşul suedez Göteborg. Douăsprezece persoane au fost arestate după o confruntare cu arme de foc într-un club de motociclişti din Göteborg, oraş în sud-vestul Suediei, More »

Suedia: Extrema dreaptă anti-imigrație se îndreaptă spre un rezultat istoric la alegerile parlamentare din 9 septembrie

Extrema dreaptă anti-imigrație ar urma să realizeze un puternic avans la alegerile parlamentare din 9 septembrie, penalizând partidele tradiționale amenințate de un vot-sancțiune, scrie AFP. Social-democrații ar urma să rămână primul partid More »

Liderul partidului NAŢIONALIST suedez face declaraţii FULMINANTE despre HITLER

Liderul suedez al Mișcării de rezistență nordică, Simon Lindberg, a avut o abordare șoc despre politicile lui Adolf Hitler. Mai mult, partidul său este pe punctul de a candida în alegerile generale More »

Atac armat în Suedia. Cinci suporteri ai naționalei de fotbal au fost împuşcați

Un atac armat a avut loc în centrul oraşului suedez Malmo. Cel puţin cinci persoane au fost rănite de un suspect care a tras cu o armă automată, scrie presa locală. Atacul More »

Suedia se pregăteşte să achiziţioneze sisteme Patriot pentru 1 miliard de dolari

Suedia este pe cale să încheie în următoarele săptămâni un contract cu producătorul american de armament Raytheon Co. pentru achiziţia unor sisteme de apărare antiaeriană Patriot, în cadrul programului de modernizare a More »

InfoOradea.ro : Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua un turneu in Suedia, cu spectacolul “Gulliver”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua în perioada 16 – 23 mai un turneu în Suedia cu spectacolul „Gulliver”, adaptare după Jonathan Swift, regia Radu Dinulescu. Invitația a venit din More »

Suedia: Un cerșetor român a câștigat la loto

Un român din Suedia, care trăia din cerșit și dormea sub un pod, a câștigat, în 2014, 210.000 de coroane suedeze, echivalentul a 27 000 de dolari, la o loterie. Biletul de More »

Pentru a combate islamismul, Suedia închide toate școlile religioase

Ministrul suedez al Educației, Gustav Fridolin (foto), in tenționează să interzică învă țământul religios și posibilitatea ca preoții sau imamii să mai predea. Într-un articol din ziarul Aftonbladet, Fridolin afirmă că elevii More »

Ministrul de externe din Coreea de Nord va efectua o vizita in Suedia (presa)

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, va efectua o vizita in Suedia in viitorul apropiat, a informat vineri ziarul suedez Dagens Nyheter, citand surse, transmite Reuters. Ministerul de Externe de la More »

Gerul, ninsorile şi viscolul lovesc Europa. A fost emisă o avertizare pentru Suedia

Ninsorile, viscolul şi gerul fac ravagii în Europa. În mai multe ţări sunt în vigoare avertizari cod galben sau portocaliu de ninsori şi vânt puternic. În aceste condiţii, MAE a emis avertizări More »

Suedia, procesul uzbecului care a ucis 5 persoane cu un camion: Rakhmat Akilov spune ca voia sa razbune “califatul”, ucigand “infidelii”

Solicitantul uzbec de azil care a revendicat atentatul cu camion soldat cu 5 morti in aprilie 2017 in Stockholm a declarat marti in fata Curtii, in a treia zi a procesului sau More »

Stockholm, primul oraș din lume care va spune adio bancnotelor și monedelor

Primul oraș care vrea să renunțe la bancnote și monede este Stockholm, capitala Suediei, care a fost și prima țară europeană ce a folosit bancnotele de hârtie. În prezent, doar 15% dintre More »

Un acord prin care Suedia şi Maroc au făcut schimb de baze de date ale amprentelor digitale a dezvăluit că solicitanţii de azil mint în masă. Acordul dintre cele două ţări a More »

 

INTERVIU Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei la Chișinău: „Experiența Suediei arată că totul este posibil“

La mijlocul secolului al XIX-lea, Suedia era o țară preponderent agrară și una dintre cele mai sărace națiuni europene. Acum este în topul celor mai bogate state din lume, un exemplu demn de urmat pentru Republica Moldova.

„Adevărul": Cum apreciaţi relaţiile economice dintre Moldova şi Suedia?

Ingrid Tersman: Anul trecut, exporturile suedeze în Moldova au fost în valoare de 19 milioane de euro, iar produsele aduse din Moldova în Suedia – de 4 milioane. Există un dezechilibru simţitor între exporturi şi importuri, iar nivelul relaţiilor comerciale este scăzut.

Cred că schimburile comerciale dintre ţările noastre ar putea fi consolidate şi pentru aceasta ambele ţări ar trebui să depună eforturi. Ceea ce putem face noi este să organizăm întâlniri între companii, dar totul depinde de oportunităţile pe care le găsesc potenţialii investitori.

Credeţi că pe piaţa suedeză există loc şi pentru vinurile moldoveneşti?

Suedia este o bună piaţă de desfacere pentru produsele vinicole, dar competiţia este acerbă. Noi consumăm mai mult vinuri italiene, franceze sau americane. În acest moment, în magazinele din Suedia sunt trei tipuri de vin moldovenesc. Sper că cei care l-au gustat îl apreciază, pentru că este un produs bun. Calitatea acestuia s-a îmbunătăţit odată cu apariţia investiţiilor şi a noilor tehnologii.

În timpul vizitei delegaţiei parlamentare a Suediei în Moldova, oficialii au anunţat că ţara dumneavoastră ne va oferi 50 de milioane de euro. Unde vor ajunge aceşti bani?

Este vorba de cooperarea bilaterală, lansată acum câţiva ani. Noi susţinem Moldova în câteva domenii concrete precum: democraţia, drepturile omului, energia şi eficienţa energetică, dezvoltarea comerţului. Suedia a început să ofere asistenţă Moldovei încă din 1996, iar aceşti bani vin în proiectele pe care le vom realiza împreună în perioada anilor 2011-2014.

Tot atunci, am aflat că Parlamentul Suediei a ales Moldova ca prioritate pentru un parteneriat în 2012. Ce înseamnă aceasta?

Este vorba de o oportunitate de un an. Parlamentarii moldoveni vor lucra împreună cu deputaţii suedezi şi vor putea vedea cum funcţionează legislativul nostru, cum susţinem democraţia şi drepturile omului, cum activează partidele politice etc. Sper că şi parlamentarii noştri vor avea de învăţat din această experienţă, vor înţelege situaţia politică şi schimbările din Moldova.

Suedia este membru al Uniunii Europene încă din 1995. Ce ar trebui să înveţe politicienii noştri sau societatea de la ţara dumneavoastră?

Am putea să vă împărtăşim experienţa noastră. Acum 150 de ani, Suedia era cea mai săracă ţară a Europei. Aveam resurse naturale, dar 25% din populaţie era plecată în SUA. Cu timpul, am devenit una dintre cele mai bogate ţări. Experienţa noastră demonstrează că totul este posibil. Dacă o ţară vrea să facă schimbări, acestea pot fi realizate datorită capitalului natural şi a celui uman.

Având în vedere situaţia economică precară a UE, mai poate fi vorba de extinderea hotarelor comunităţii?

În ciuda problemelor interne, cred că UE are capacitatea de a fi activă pe plan internaţional. Mă refer mai ales la ţările din vecinătatea estică şi sudică. Aceasta poate fi observată prin susţinerea financiară şi politică asigurată de UE. În privinţa extinderii, noi deja cunoaştem ţările candidate şi cele care tind spre acest statut, ştim ce trebuie să facem ca să schimbăm agenda UE. Totul depinde de eforturile depuse de ţara care vrea să adere.

Credeţi că Moldova încă mai păstrează moştenirea sovietică: legi, stereotipuri şi temeri din acea perioadă?

Moldova a făcut un drum lung de-a lungul istoriei sale şi a realizat multe schimbări, însă încă se confruntă cu provocări importante în domeniul Justiţiei şi în adaptarea legilor ce ar putea facilita apariţia investiţiilor străine. De asemenea, apar probleme şi atunci când este vorba de democraţie şi drepturile omului, mă refer la toleranţă mai ales.

Credeţi că în UE există loc pentru o ţară în care legea antidiscriminare este contestată?

Ţările-membre sau cele afiliate UE se bucură de anumite avantaje. Nu este vorba doar de beneficii economice, dar şi de valorile pe care le împărtăşim. Aceste valori stau la baza democraţiei şi a drepturilor omului, asigurate tuturor persoanelor din toate statele-membre. Nu trebuie să uităm că anume acestea stau la baza UE. Sper că Moldova va adopta această lege. Cred că este important să existe o dezbatere, iar în Moldova această dezbatere este destul de rigidă.

Guvernul suedez susţine şi proiectul „Women in business". Cum explicaţi acest curent al femeilor de afaceri?

 

mai mult:

INTERVIU Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei la Chișinău: „Experiența Suediei arată că totul este posibil“

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: