Final de anchetă – Muncitorii morţi în Suedia aveau acte de angajare

0
2710


Cei doi bărbaţi din comuna Umbrăreşti care au plecat să planteze pini în Suedia prin intermediul unei firme gălăţene şi au murit într-un accident rutier petrecut în iunie 2011 în ţara scandinavă, dar şi colegii lor aveau acte de angajare, a relevat ancheta desfăşurată în ultimele săptămâni de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). "Toţi aveau contracte de muncă. Angajatorul, Skogstjanst SRL Galaţi, este în regulă din acest punct de vedere", a declarat, luni, şeful ITM, Ionel Petrea (FOTO).

Protecţia muncii a rămas în discuţie
Mai trebuie lămurit un singur aspect, acela al instructajului de protecţia muncii. Inspectorii de muncă susţin că firma trebuia să le facă angajaţilor acest instructaj în România, însă reprezentanţii Skogstjanst spun că li s-a făcut în Suedia, lucru permis de legislaţia românească. "ITM ne-a dat 4.000 lei amendă pentru că nu am făcut protecţia muncii în România, dar există o prevedere care permite efectuarea protecţiei muncii în ţara în care angajaţii lucrează efectiv, iar aceşti muncitori au făcut protecţia muncii în Suedia. De aceea, noi intenţionăm să contestăm amenda aplicată de ITM, deoarece este incorectă", a afirmat contabilul Skogstjanst, Costina Gâlea.

Tragedie în pădurile suedeze
Amintim că ancheta ITM vizând această firmă a demarat în urmă cu câteva săptămâni, după ce presa centrală a relatat cazul a doi gălăţeni din Umbrăreşti – Adrian Ojoc (18 ani) şi Sandu Gârlescu (37 de ani) – care au decedat pe 18 iunie 2011 într-un accident rutier produs pe şoselele din Suedia. Cei doi, împreună cu alţi trei consăteni care au supravieţuit accidentului, fuseseră recrutaţi de Skogstjanst SRL pentru a planta pini în nordul ţării scandinave. Firma gălăţeană, înfiinţată în octombrie 2009 şi având ca obiect de activitate exploatarea forestieră, avea contract cu antreprenorul suedez Kalix Forest Service, care, la rândul său, era subcontractor al celui mai mare proprietar de pădure din Suedia, compania de stat Sveaskog, au relatat publicaţiile de la Bucureşti, preluând informaţiile din presa suedeză. În ceea ce priveşte plata despăgubirilor către familiile îndoliate, aceasta ar urma să fie efectuată de către o companie suedeză de asigurări, ai cărei reprezentanţi se pare că au luat deja legătura cu rudele victimelor din Umbrăreşti.


Final de anchetă – Muncitorii morţi în Suedia aveau acte de angajare

Lasă un răspuns