Suedezul care a trăit cu rromii într-un sat arădean. A lăsat o viață fără griji în Suedia pentru România

Ia Ia lemnul pe care nu-l mai doreşte nimeni şi-l transformă în scaune şi mese. Este povestea unui suedez care s-a mutat în România în urmă cu 10 ani şi lucrează împreună More »

Cum şi-a marcat proprietatea un milionar suedez care a cumpărat 1.000 de hectare de pădure în România.

Peter Forssel, un investitor din Suedia, a cumpărat 1.000 de hectare de pădure într-o comună de pe Valea Râmnicului. Îşi vizitează proprietatea, pe care a demarcat-o în culorile naţionale, doar cu elicopterul. More »

SUEDIA. Au fugit de ISIS si au ajuns in echipa celui mai bun circ contemporan din Europa, Cirkus Cirkör!

Qutaiba Aldahwa și Javid Heidari sunt doi tineri de 27 și 20 de ani care au fugit în Suedia din țările lor de origine, Irak și Afganistan, și au ajuns în întreaga More »

SecundaTV.ro : Iohannis, mesaj dur din Suedia pentru rivalii politici

Klaus Iohannis, preşedintele României, participă la Summitul social pentru promovarea locurilor de muncă, eveniment care are loc la Goteborg, în Suedia. Înainte de a participa efectiv la summit, Iohannis a susţinut o More »

Suedia reconfirmă sprijinul pentru R. Moldova în procesul de integrare europeană

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Regatul Suediei reconfirmă sprijinul pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Declarația a fost făcută astăzi la întrevederea Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu delegația Comitetului pentru Afaceri More »

Suedia, prima țară din lume în care aproape TOȚI banii au dispărut!

Banca centrală suedeză cântăreşte avantajele şi dezavantajele unei e-coroane, într-o ţară în care gradul de utilizare a numerarului a scăzut dramatic, reprezentând doar 1,4% din plăţi. Potrivit economistului Niklas Arvidsson, de la More »

Consiliul Europei: Suedia asigură protecția minorităților, dar cadrul legislativ și instuțional nu este pe deplin eficient (raport)

Suedia continuă să asigure protecția drepturilor persoanelor aparținând celor cinci minorități naționale, prin intermediul legislației referitoare la educație și la non-discriminare, însă cadrul legislativ și instituțional nu este pe deplin eficient în More »

Fenomen neobișnuit în Suedia. Motivul pentru care a fost complet întuneric ziua

A fost o dimineaţă neobişnuită marți, în capitala Suediei. La ora 9:00, pe străzi era încă atât de întuneric, încât maşinile circulau cu farurile aprinse. Cerul întunecat a provocat discuţii despre sfârşitul More »

Ambasada României în Regatul Suediei: Promovarea României ca destinație turistică

La 18 octombrie 2017, Ambasada României la Stockholm, în colaborare cu Ministerul român al Turismului și compania aeriană Blue Air, a organizat, la sediul ambasadei, o acțiune de promovare a României ca More »

Mii de locuri de muncă disponibile în Suedia, în toate domeniile, și niciun șomer dispus să le ocupe

Suedia se confruntă cu o criză pe piața muncii, unde există mii de joburi disponibile, dar o lipsă accentuată de profesioniști și muncitori calificați dispuși să le ocupe, relatează Bloomberg. Aflată în More »

Lingvistul suedez Ingmar Söhrman: N-am găsit ușa de ieșit din România, mă simt ca un misionar al culturii române

Trimisul special al AGERPRES la Göteborg, Daniel Popescu, transmite: Lingvistul și profesorul suedez de limbi romanice Ingmar Söhrman afirmă că se simte ca un adevărat misionar al culturii române, de a cărei More »

Corupţie la multinaţionale? Un grup din Suedia trebuie să plătească un miliard de euro!

Autorităţile de reglementare şi departamentul de Justiţie din SUA, precum şi oficialii olanadezi şi suedezi, au ajuns un acord cu Telia în dosarul pornit împotriva gigantului telecom suedez, acuzat că ar fi More »

De frica Rusiei, Suedia a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimii 20 de ani

Suedia, ţară neutră, a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimele două decenii, cu susţinerea ţărilor NATO. Aproximativ 19.000 de militari iau parte la manevre, după ce ani de reduceri More »

Mașinile fără șofer vor fi o prezență obișnuită în traficul din Suedia în termen de doi ani, informează agenția Xinhua care citează rezultatele unui studiu recent. Cercetarea efectuată în Suedia preconizează că More »

„Aurul verde“ al Suediei, aproape de un nivel record

Dobânzile negative îi fac pe unii proprietari de păduri din Suedia foarte fericiţi, scrie Bloomberg. Preţurile pădurilor suedeze se îndreaptă către un an record în condiţiile în care dobânzile ultramici îi împing More »

Cum fac sex suedezii. Pentru ei e un lucru normal. Celelalte ţări o consideră o practică şocantă

Sex în acelaşi pat cu copilul – asta relevă un studiu realizat în Suedia la care au participat 600 de mămici. Mămicile suedeze au foarte puţine plângeri în ceea ce priveşte satisfacţia More »

Un agent de poliţie a fost înjunghiat în capitala Suediei

Un agent de poliţie aflat în patrulare a fost înjunghiat joi dimineaţă, în oraşul Stockholm, de un individ care a fost imobilizat şi reţinut, anunţă autorităţile suedeze, excluzând ipoteza unui act terorist. More »

Prințul Carl Philip al Suediei și prințesa Sofia au devenit părinți pentru a doua oară

Prințul Carl Philip al Suediei și prințesa Sofia au devenit părinți pentru a doua oară, joi, a anunțat casa regală suedeză, fără să dezvăluie numele și sexul bebelușului, informează DPA. Atât mama, More »

Moldovence traficate în Suedia: Un cetățean român, implicat în recrutarea fetelor, a fost reținut

Vameșii moldoveni au deconspirat activitatea infracțională a unui grup specializat în traficul de ființe umane, care în perioada 2016-2017 au recrutat tinere din Moldova, pe care le transportau în Suedia în scop de More »

? www.Comati-PSG.ro Suntem aici în Suedia din 2006

? www.Comati-PSG.ro Noi suntem echipa de pe cursa de Romania ?? – ?? Suedia cu plecare joi din Romania si sambata din Suedia. Suntem aici din 2006, alaturi de dumneavoastra si va More »

 

Elevi ai Colegiului Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, la Stockholm ‎

A treia reuniune de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius cu titlul „Live- Learn- Work” (2011-2013), în care este implicat şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, a avut loc săptămâna trecută, în Lidingö, Stockholm, Suedia. Unitatea de învăţământ fălticeneană a fost reprezentată de patru elevi – Iulia Câmpanu, Daria Zamă, Andrei Argatu, Alexandru Larion – şi patru profesori – Alina Ciubotaru, Anca Şoldănescu, Ioan Caulea şi Dorin Nistor.

Prof. Ioan Caulea, responsabilul parteneriatului din partea Colegiului Naţional „Nicu Gane”, a declarat: „Programul organizat de şcoala din Suedia, „Futuraskolan Lidingö”, a cuprins diverse activităţi care să poată duce la atingerea obiectivului propus – acela de a dezvolta în rândul elevilor deprinderile de bază pentru a munci într-un mediu multicultural, multilingvistic şi într-o continuă schimbare, pentru a trăi, a învăţa şi a munci într-un spaţiu european comun în care limbile şi culturile diferite, artele şi tradiţiile îi leagă pe oameni aparţinând unor grupuri sociale şi etnice variate”.

 

„Ice-breaking”, mini-scenarii şi revista proiectului

După întâlnirea cu profesorii şi elevii şcolii gazdă (la familiile cărora au locuit elevii fălticeneni), a urmat o primire fastuoasă, sub un tunel de flori, şi o activitate tip „ice-breaking” de interrelaţionare care a constat într-o prezentare culturală a ţării gazdă şi o prezentare, în acord cu tema proiectului, a tuturor câştigătorilor premiilor Nobel din ţările partenere.

Următoarea activitate a constat în prezentarea unui mini-scenariu în care câte un elev din fiecare ţară a jucat rolul unui pitic din povestea „Alba ca Zăpada”. Fiecare pitic (cei şapte pitici reprezentând cele şapte ţări partenere) a dialogat cu Alba ca Zăpada pentru a scoate în evidenţă abilităţile specifice fiecărui popor pe care l-a reprezentat. Mini-scenariile vor constitui o piesă de teatru care va fi jucată în Lituania, la următoarea reuniune de proiect din luna mai.

Elevii au participat la orele de curs ale colegilor suedezi, în timp ce profesorii, în funcţie de disciplinele pe care le predau, au participat la activităţi pedagogice în care s-a pus accent pe prezentarea sistemelor educaţionale ale ţărilor participante, curriculum-ul, metode active de predare, managementul situaţiilor conflictuale şi au pus la punct ultimele detalii referitoare la produsele pe care le presupune derularea proiectului – revista proiectului, de care este responsabil colegiul fălticenean, şi site-ul proiectului.

Fiecare şcoală din ţările partenere, prin elevii prezenţi în mobilitate, au avut de pregătit o prezentare a trei meserii / ocupaţii, din care una tradiţională, specifică zonei în care se află şcoala parteneră, şi alte două moderne, actuale – cu o largă căutare. Elevii din Fălticeni au prezentat următoarele ocupaţii: prelucrarea lemnului (tradiţională), medicina şi arhitectura. La concursul de cultură generală, în aer liber, unul dintre elevii de la „Nicu Gane”, Alexandru Larion, a făcut parte din grupul care a câştigat locul I.

„Ca urmare a discuţiilor purtate cu partenerii şi colegii de-a lungul celor patru zile de proiect, dar şi după mesajele primite de la parteneri pe email şi pe forumul de pe site-ul proiectului, considerăm că a treia reuniune de proiect a fost bine organizată şi şi-a atins obiectivele propuse”, a precizat prof. Ioan Caulea, responsabilul parteneriatului din partea Colegiului Naţional „Nicu Gane”.

Elevi ai Colegiului Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, la Stockholm

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: