HotNews.ro : Ambasada Suediei nu se lasă și îi răspunde ministrului comunicațiilor, amintindu-i că scriitoarea de origine română, Herta Müller, a primit Premiul Nobel pentru literatură

Ambasada Suediei nu renunță la trollingul la adresa guvernanților. Deranjat de ironiile publicate de misiunea diplomatică, ministrul comunicațiilor a sugerat că mai bine s-ar uita în ograda proprie acolo unde Premiul Nobel More »

Cum ştiu autorităţile din Suedia cunosc când şi unde trebuie să intervină pentru combaterea poleiului

Pentru informaţiile stocate în calculatorul de bord al automobilelor s-a găsit o aplicare utilă în Suedia. Datele provenite de la diverse autovehicule sunt folosite pentru combaterea lunecușului şi poleiului pe drumurile locale, More »

Suedia, tara unde politicienii nu au privilegii, doar responsabilitati

„Daca n-ar fi, nu s-ar povesti”. Suedia, tara in care politicienii nu au privilegii, nu se bucura de imunitate, iar alegatorii se prezinta la vot in proportie de peste 80%. In topul More »

Un turc care își răpise copiii din Suedia, prins în România

Captură spectaculoasă a poliţiei din Constanța. Un cetăţean turc urmărit de autorităţile suedeze într-un posibil caz de răpire internaţională a propriilor copii a fost arestat preventiv, luni, şi urmează să fie extrădat. More »

Suedia își înăsprește politicile cu privire la locurile în care este permis fumatul

Suedia interzice fumatul în majoritatea locurilor publice, inclusiv în locurile de joacă, pe terasele restaurantelor și în gări, informează Evening Standard. Parlamentul suedez a votat în favoarea extinderii interdicției pentru fumat, care More »

Raport îngrijorător Amnesty despre romii din România, care trăiesc în „condiții disperate” în Suedia

Mii de migranţi fără adăpost şi nevoiaşi din UE, majoritatea romi din România, trăiesc în condiţii disperate şi periculoase în Suedia, relevă un nou raport al Amnesty International, făcut public joi, transmite More »

Mai mult de 10.000 de suedezii vârstnici sunt FĂRĂ adăpost, în timp ce MIGRANŢII obțin totul GRATIS

Peste 10.000 de persoane de peste 50 de ani sunt fără adăpost în 🇸🇪 Suedia. Iar acum, când iarna bate la ușa, situația persoanelor fără adăpost devine din ce în ce mai More »

GdS.ro: O actriţă craioveană se întoarce din Suedia în Bănie

Luiza Stănescu este omul care îşi caută fericirea în zâmbetele celor din jur. S-a născut în inima Olteniei, în Craiova, unde a făcut primul pas spre fericire. A început să viseze. A More »

Ciocnire armată într-un club din Suedia. 7 oameni au fost împuşcaţi

Conflict armat într-un club de motociclişti din oraşul suedez Göteborg. Douăsprezece persoane au fost arestate după o confruntare cu arme de foc într-un club de motociclişti din Göteborg, oraş în sud-vestul Suediei, More »

Suedia: Extrema dreaptă anti-imigrație se îndreaptă spre un rezultat istoric la alegerile parlamentare din 9 septembrie

Extrema dreaptă anti-imigrație ar urma să realizeze un puternic avans la alegerile parlamentare din 9 septembrie, penalizând partidele tradiționale amenințate de un vot-sancțiune, scrie AFP. Social-democrații ar urma să rămână primul partid More »

Liderul partidului NAŢIONALIST suedez face declaraţii FULMINANTE despre HITLER

Liderul suedez al Mișcării de rezistență nordică, Simon Lindberg, a avut o abordare șoc despre politicile lui Adolf Hitler. Mai mult, partidul său este pe punctul de a candida în alegerile generale More »

Atac armat în Suedia. Cinci suporteri ai naționalei de fotbal au fost împuşcați

Un atac armat a avut loc în centrul oraşului suedez Malmo. Cel puţin cinci persoane au fost rănite de un suspect care a tras cu o armă automată, scrie presa locală. Atacul More »

Suedia se pregăteşte să achiziţioneze sisteme Patriot pentru 1 miliard de dolari

Suedia este pe cale să încheie în următoarele săptămâni un contract cu producătorul american de armament Raytheon Co. pentru achiziţia unor sisteme de apărare antiaeriană Patriot, în cadrul programului de modernizare a More »

InfoOradea.ro : Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua un turneu in Suedia, cu spectacolul “Gulliver”

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria va efectua în perioada 16 – 23 mai un turneu în Suedia cu spectacolul „Gulliver”, adaptare după Jonathan Swift, regia Radu Dinulescu. Invitația a venit din More »

Suedia: Un cerșetor român a câștigat la loto

Un român din Suedia, care trăia din cerșit și dormea sub un pod, a câștigat, în 2014, 210.000 de coroane suedeze, echivalentul a 27 000 de dolari, la o loterie. Biletul de More »

Pentru a combate islamismul, Suedia închide toate școlile religioase

Ministrul suedez al Educației, Gustav Fridolin (foto), in tenționează să interzică învă țământul religios și posibilitatea ca preoții sau imamii să mai predea. Într-un articol din ziarul Aftonbladet, Fridolin afirmă că elevii More »

Ministrul de externe din Coreea de Nord va efectua o vizita in Suedia (presa)

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, va efectua o vizita in Suedia in viitorul apropiat, a informat vineri ziarul suedez Dagens Nyheter, citand surse, transmite Reuters. Ministerul de Externe de la More »

Gerul, ninsorile şi viscolul lovesc Europa. A fost emisă o avertizare pentru Suedia

Ninsorile, viscolul şi gerul fac ravagii în Europa. În mai multe ţări sunt în vigoare avertizari cod galben sau portocaliu de ninsori şi vânt puternic. În aceste condiţii, MAE a emis avertizări More »

Suedia, procesul uzbecului care a ucis 5 persoane cu un camion: Rakhmat Akilov spune ca voia sa razbune „califatul”, ucigand „infidelii”

Solicitantul uzbec de azil care a revendicat atentatul cu camion soldat cu 5 morti in aprilie 2017 in Stockholm a declarat marti in fata Curtii, in a treia zi a procesului sau More »

 

COMUNICAT DE PRESĂ: Un al treilea laureat Nobel, Elfriede Jelinek, se alătură protestelor împotriva politizării ICR

După Herta Müller şi Tomas Tranströmer, un al treilea laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Elfriede Jelinek, se alătură protestelor împotriva politizării Institutului Cultural Român, semnând apelul formulat de lumea culturală suedeză.

Apelul a fost mediatizat atât în presa suedeză, cât şi în cea internaţională. Astfel, principala agenţie de ştiri suedeză (TT) a emis pe 2 iulie un comunicat de presă pe această temă, comunicat care ulterior a fost preluat de mai multe cotidiene naţionale şi locale. Dagens Nyheter, cel mai mare ziar de dimineaţă din Scandinavia şi prima publicaţie suedeză care a scris despre OUG 27, a publicat pe 3 iulie un articol propriu despre scrisoarea de protest a lumii culturale suedeze.

Implicaţiile OUG 27, care modifică statutul şi subordonarea Institutului Cultural Român, sunt dezbătute şi de alte canale media suedeze. Luni, 2 iulie, emisiunea de ştiri culturale Kulturnytt a Radiodifuziunii Suedeze (SR) a difuzat un scurt reportaj pe acest subiect, cuprinzând declaraţii date de Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului din acel moment, şi Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm. Reportajul vorbeşte despre bogata activitate a Institutului Cultural Român din ultimii ani, deschisă către toate categoriile de public. Emisiunea menţionează reacţiile de protest pe care le-a stârnit OUG 27 atât în România, cât şi în afara ei, citând şi o declaraţie a regizorului Cristian Mungiu. Întrebat de reporter dacă consideră ordonanţa ca fiind legală, Gheorghe Iancu a răspuns că, din punctul său de vedere, nu s-au întrunit condiţiile de necesitate prevăzute de lege pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă. Contactat fiind de reporterul SR, Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a trimis postului un email în care motivează decizia Guvernului prin cheltuielile prea ridicate ale Institutului Cultural Român. Declaraţia Ministrului Culturii a fost ulterior preluată şi de presa scrisă.

 

Situaţia a fost de asemenea discutată de Aftonbladet, cotidianul suedez cu cel mai mare tiraj (2.6 milioane de cititori). În ediţia din 3 iulie a ziarului, Åsa Linderborg, scriitor şi şeful secţiei cultură, îşi manifestă îngrijorarea faţă de intenţiile exprimate în OUG 27: „Institutul Cultural Român, această oază unică, a fost acum declarată de Guvernul României ca fiind «disfuncţională». Se intenţionează schimbarea conducerii şi a consiliului de administraţie şi crearea unui program controlat politic. Institutul Cultural, se mai afirmă, a afectat sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a românilor stabiliţi peste hotare. I se impune, astfel, un program care să întărească naţionalismul românesc. Toate astea sună ca o întoarcere la perioada de dinaintea căderii Zidului Berlinului, când cultura n-avea valoare decât dacă putea fi controlată de către stat. Institutul Cultural are 17 filiale în toată lumea, toate fiind ameninţate de acelaşi edict de excomunicare.“

Astăzi, 4 iulie, prestigiosul cotidian naţional Svenska Dagbladet a preluat ştirea, titrând: „Val naţionalist ameninţă Institutul Cultural Român“. Articolul detaliază modificările statutului ICR formulate în OUG 27, comparând situaţia cu evoluţii similare din Ungaria şi Serbia.

Persoană de contact: Dan Shafran, Director ICR Stockholm: 0046 820 76 00 / dan.shafran@rkis.se

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: