COMUNICAT DE PRESĂ: Desfiinţarea Premiului Marin Sorescu, acordat de ICR Stockholm

0
2527

(n.r. Huooo !

Marga, iesi mă afara !)

Stockholm, 20 martie 2013. Institutul Cultural Român de la Stockholm se vede nevoit să întrerupă tradiţia de acordare a Premiului Marin Sorescu, distincţie înfiinţată în 2007 şi decernată anual unui scriitor suedez care „desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală”. După cum arată şi motivaţia, premiul a recompensat scriitori cu deschidere către alte culturi sau alte domenii culturale, printre laureaţi numărându-se un eseist şi romancier specializat în istoria Europei Centrale şi de Est (Steve Sem-Sandberg), un poet şi eseist care traversează graniţele dintre literatură şi ştiinţă (Nina Burton), un scriitor bun cunoscător al istoriei recente a Europei, totodată traducător în limba suedeză al lui Andrei Pleşu şi Norman Manea (Peter Handberg), un profesor universitar specialist în psihologie şi istoria medicinei (Karin Johannisson), un expert în opera lui Emil Cioran şi Paul Celan (Aris Fioretos).

Conducerea Institutului Cultural Român a hotărât însă în acest an că premiul este mult prea costisitor şi că el nu poate continua decât în condiţiile în care i se modifică profilul, iar juriul îşi îndeplineşte atribuţiile fără a mai putea fi remunerat.

Premiul Marin Sorescu a întruchipat strategia de comunicare interculturală promovată de ICR Stockholm încă de la înfiinţarea sa şi a confirmat statutul institutului de platformă de dialog între cultura română şi cea suedeză, sporind totodată notorietatea scriitorului român în memoria căruia a fost înfiinţat. Încă din 2008, cotidianul Göteborgs Posten lăuda iniţiativa ICR Stockholm, dând-o drept exemplu instituţiilor culturale suedeze: "Avem deci aici, la noi, un institut cultural străin care premiază scriitorii suedezi. Din câte ştim, acest premiu nu are corespondent în Suedia. După cum nu există nici opusul – ca un institut suedez să premieze un scriitor german, italian sau… român." În anii care au urmat, ştirea care a anunţat numele laureatului a fost preluată de zeci de publicaţii suedeze, naţionale şi locale. În 2010, seminarul organizat la Târgul de Carte de la Göteborg cu laureaţii de până atunci ai premiului a fost preluat şi difuzat de televiziunea naţională suedeză. Din 2011, laureatul premiului a fost invitat să conceapă o prelegere pe care să o susţină în premieră la sediul ICR Stockholm. Prelegerea laureatei pe anul 2011, Karin Johannisson, s-a bucurat de un public record pentru evenimentele organizate la sediul institutului, în timp ce prelegerea laureatului pe 2012, Aris Fioretos, a fost ulterior publicată în principalul cotidian suedez, Dagens Nyheter, şi elogiată într-un alt cotidian naţional de prestigiu, Svenska Dagbladet. În primăvara acestui an, editura Ellerströms va publica un volum Marin Sorescu, reprezentând cea mai amplă antologie suedeză din versurile scriitorului român şi cel de-al şaptelea volum al acestuia apărut în Suedia.

Premiul Marin Sorescu a funcţionat între 2007 şi 2012 după un regulament bine stabilit. Juriul său, a cărui componenţă s-a modificat de-a lungul timpului, a fost întotdeauna alcătuit din reprezentanţi de seamă ai vieţii literare suedeze, fiind coordonat de Dan Shafran, traducător şi Directorul ICR Stockholm (a cărui contribuţie nu a fost niciodată remunerată). Juriul s-a întrunit în fiecare an în cel puţin trei şedinţe, membrii săi având atât obligaţia de a veni cu nominalizări motivate, cât şi de a se informa cu privire la nominalizările celorlalţi şi de a-şi argumenta alegerile. Astfel, activitatea de jurizare a cuprins, pe lângă prezenţa fizică la şedinţe şi implicarea activă în ceremonia de decernare a premiului, şi o intensă activitate de documentare, precum şi lectura a cel puţin 15 volume. La începutul acestui an, dat fiind bugetul de austeritate alocat ICR Stockholm, membrii juriului au fost rugaţi să accepte un onorariu cu 40% mai scăzut decât cel de până acum şi cu mult sub cele practicate de alte jurii literare din Suedia, lucru cu care au fost cu toţii de acord, de dragul continuităţii premiului.

Valoarea premiului a constat iniţial în 50 000 sek (aprox. 5 500 euro) şi o statuetă inspirată din opera lui Marin Sorescu şi concepută de artista Kuki Constantinescu. În 2012 s-a renunţat la acordarea statuetei, din raţiuni financiare. Din aceleaşi motive, am propus, la începutul anului 2013, reducerea sumei acordate laureatului la 40 000 sek.

Toate eforturile ICR Stockholm de a convinge conducerea ICR să menţină Premiul Marin Sorescu în forma actuală şi atât de mult apreciată s-au dovedit, din păcate, a fi zadarnice.

Persoană de contact: Dan Shafran, Director ICR Stockholm – dan.shafran@rkis.se / 0046 736 426 363.

Mai multe detalii despre istoricul Premiului Marin Sorescu: http://www.icr.ro/stockholm/premiul-marin-sorescu/

Lasă un răspuns