Comunicat de presă al Ambasadei României la Stockholm

0
2886

Cu referire la cazul prezentat în presa suedeză la 5 februarie, despre o doamnă cetățean român, numită «Simona», care a apelat la serviciile suedeze de urgenţă, pentru pierderea sarcinii, Ambasada face următoarele precizări despre sistemul de asigurări de sănătate din România:

În Romania, sistemul de sanatate este obligatoriu şi contributiv (bazat pe contributii ale asiguratului si asiguratorului).

Beneficiază de asigurare :

1. Cei care îşi plătesc contribuţiile de asigurări sociale, de exemplu: angajații, pensionarii, liber-profesioniștii ş.a. ;

2. Cei pentru care sistemul de stat plăteşte contribuţiile: șomerii, persoanele în detenție, alte categorii;

3. Cetăţenii scutiţi de plata contribuţiilor: studenții și minorii.

Persoana care beneficiază de asigurare medicală are dreptul la card european de sănătate. Are obligaţia de a-şi ridica cardul şi de a-l purta asupra ei, inclusiv in călătorii in afara ţării. În sfaturile de călătorie, MAE atenţionează asupra necesităţii de a călători în afara ţării atât cu  cardul de sănătate, cât şi cu o asigurare de călătorie.

Persoana care nu îşi plăteşte contribuţiile la sistemul de sănătate, dacă nu intră în una din categoriile scutite sau sprijinite, menţionate mai sus, are unele drepturi de bază:

  • Medicul de familie din România acorda persoanelor neasigurate servicii medicale pentru situaţii de urgenţă şi pentru depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic.
    • Persoanele neasigurate beneficiază de servicii medicale de specialitate ăn ambulatoriu pentru constatarea situaţiei de urgenţă şi pentru depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic. 
    • Pentru urgenţe medico-chirurgicale şi în cazul bolilor cu potenţial endemo-epidemic, persoanele neasigurate beneficiază de servicii spitaliceşti pana la rezolvarea urgenţei. Pentru aceste persoane, costul medicamentelor este acoperit în întregime.
    • În România, orice femeie însărcinată sau lăuză este cuprinsă în programe de monitorizare periodică şi de control al sănătăţii, chiar dacă nu este asigurată. Pentru aceste persoane, medicamentele sunt gratuite.

De asemenea, Casa de Asigurări de Sănătate asigură gratuitatea medicamentelor pentru copii cu vârste cuprinse între 0 – 18 ani; tineri intre 18 – 26 ani, dacă sunt elevi, studenţi sau ucenici;  persoane prevăzute in legi speciale; persoane diagnosticate cu boli care beneficiază de gratuitate, specificate de Ministerul Sănătăţii.

***

Ambasada României a efectuat verificări preliminare cu privire la situaţia ”Simonei”, pe baza informaţiilor disponibile. Rezultatele arată că ea este asigurată, în România. Dacă această concluzie se confirmă, ea are dreptul la rambursarea, de către Casa de Asigurări de Sănătate din România, a cheltuielilor legate de asistenţa medicală primită în Suedia.

Stockholm, 5 februarie 2014

Lasă un răspuns