Biblioteca ICR Stockholm oferă cititorilor peste 700 de motive de bucurie

0
2500

Stockholm, 5 februarie 2013. Începând cu luna martie a acestui an, amatorii de cultură română din Suedia vor avea 700 de motive în plus să viziteze sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm. În anul participării României ca invitată de onoare la Târgul de Carte de la Göteborg, ICR Stockholm aduce în atenţia cititorilor cele 700 de volume din colecţia sa, în limbile română, suedeză, engleză, franceză şi germană. Mai mult de jumătate dintre aceste titluri sunt literare, restul constând în cărţi de artă, arhitectură, istorie, film, teatru şi filozofie, enciclopedii, dicţionare şi manuale de limba română, precum şi diverse publicaţii. De asemenea, biblioteca conţine şi titlurile publicate de-a lungul anilor de ICR Stockholm.

Încă din 2008, an în care România a fost tema secundară a Târgului de Carte de la Göteborg, ICR Stockholm a pus la punct o bancă literară online care conține informații și extrase din cunoscuți scriitori români din toate generațiile. În prezent există un număr de 150 de cărţi ale autorilor români traduse în limba suedeză, lista completă putând fi consultată aici. În acest an, proiectul a fost completat cu postarea săptămânală, pe site-ul institutului, pe pagina de Facebook și pe site-ul Târgului de Carte, a profilului unui scriitor român, pentru familiarizarea publicului suedez cu literatura română.

În paralel, ICR Stockholm a facilitat de-a lungul timpului îmbogăţirea colecţiilor principalelor biblioteci din Stockholm cu un fond de carte românească. Astfel, bibliotecile suedeze oferă cititorilor lor în jur de 8 500 de volume în limba română şi în jur de 10 000 de titluri româneşti în diverse limbi de circulaţie internaţională. Dintre acestea, în jur de 2000 de volume în limba română se regăsesc în colecţia Bibliotecii Naţionale (Regale) a Suediei, o ofertă similară având şi Biblioteca Municipală a oraşului Stockholm. O altă instituţie cu un bogat fond de carte românească este Biblioteca Nobel a Academiei Suedeze, care oferă cititorilor săi literatură română şi critică literară românească atât în original, cât şi în limibile suedeză, engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă, norvegiană şi daneză. Interesant este de asemenea faptul că lista autorilor cuprinde atât scriitori clasici (M. Eminescu, I. Creangă, L. Rebreanu, M. Sadoveanu, M. Sorescu, N. Stănescu etc), cât şi contemporani (A. Blandiana, N. Breban, A. Buzura, M. Cărtărescu, F. Florian, C. Noica, D. Lungu, N. Manea, H. Müller, A. Pleşu, L. D. Teodorovici ş.a.). O impresionantă colecţie de carte românească se află şi la Biblioteca Universităţii din Lund, acolo unde cursurile de limbă şi civilizaţie română au o vechie tradiţie.

 

ICR Stockholm a contribuit la oferta de carte românească din Suedia şi cu o producţie de carte proprie, constând în două antologii literare şi opt publicaţii de artă. Publicaţiile institutului  pot fi consultate în marile biblioteci universitare din Suedia, iar unele chiar în marile biblioteci ale lumii (Library of Congress din Washington, Stanford University Libraries, Harvard College Library, Museum of Modern Art Library din New York, Bibliothèque nationale de France, Bayerische Staatsbibliothek din München, Bodleian Libraries Oxford University, Biblioteca Naţională a Israelului ş.a.).

 

În urma achiziţiilor realizate în ultimii şase ani, a donaţiilor primite de la editurile Polirom şi Humanitas şi a titlurilor oferite gratuit de ICR Bucureşti, Biblioteca ICR Stockholm va putea oferi o mare varietate de cărţi, albume şi reviste româneşti. Efortul de îmbogăţire a fondului de carte, dar şi a realizării unei arhive de film, artă şi muzică reprezintă o preocupare constantă a institutului.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi ICR Stockholm la adresa de email rkis@rkis.se sau la numărul de telefon +46 8 20 76 00.

Lasă un răspuns