Suedezul care a trăit cu rromii într-un sat arădean. A lăsat o viață fără griji în Suedia pentru România

Ia Ia lemnul pe care nu-l mai doreşte nimeni şi-l transformă în scaune şi mese. Este povestea unui suedez care s-a mutat în România în urmă cu 10 ani şi lucrează împreună More »

Cum şi-a marcat proprietatea un milionar suedez care a cumpărat 1.000 de hectare de pădure în România.

Peter Forssel, un investitor din Suedia, a cumpărat 1.000 de hectare de pădure într-o comună de pe Valea Râmnicului. Îşi vizitează proprietatea, pe care a demarcat-o în culorile naţionale, doar cu elicopterul. More »

SUEDIA. Au fugit de ISIS si au ajuns in echipa celui mai bun circ contemporan din Europa, Cirkus Cirkör!

Qutaiba Aldahwa și Javid Heidari sunt doi tineri de 27 și 20 de ani care au fugit în Suedia din țările lor de origine, Irak și Afganistan, și au ajuns în întreaga More »

SecundaTV.ro : Iohannis, mesaj dur din Suedia pentru rivalii politici

Klaus Iohannis, preşedintele României, participă la Summitul social pentru promovarea locurilor de muncă, eveniment care are loc la Goteborg, în Suedia. Înainte de a participa efectiv la summit, Iohannis a susţinut o More »

Suedia reconfirmă sprijinul pentru R. Moldova în procesul de integrare europeană

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Regatul Suediei reconfirmă sprijinul pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Declarația a fost făcută astăzi la întrevederea Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu delegația Comitetului pentru Afaceri More »

Suedia, prima țară din lume în care aproape TOȚI banii au dispărut!

Banca centrală suedeză cântăreşte avantajele şi dezavantajele unei e-coroane, într-o ţară în care gradul de utilizare a numerarului a scăzut dramatic, reprezentând doar 1,4% din plăţi. Potrivit economistului Niklas Arvidsson, de la More »

Consiliul Europei: Suedia asigură protecția minorităților, dar cadrul legislativ și instuțional nu este pe deplin eficient (raport)

Suedia continuă să asigure protecția drepturilor persoanelor aparținând celor cinci minorități naționale, prin intermediul legislației referitoare la educație și la non-discriminare, însă cadrul legislativ și instituțional nu este pe deplin eficient în More »

Fenomen neobișnuit în Suedia. Motivul pentru care a fost complet întuneric ziua

A fost o dimineaţă neobişnuită marți, în capitala Suediei. La ora 9:00, pe străzi era încă atât de întuneric, încât maşinile circulau cu farurile aprinse. Cerul întunecat a provocat discuţii despre sfârşitul More »

Ambasada României în Regatul Suediei: Promovarea României ca destinație turistică

La 18 octombrie 2017, Ambasada României la Stockholm, în colaborare cu Ministerul român al Turismului și compania aeriană Blue Air, a organizat, la sediul ambasadei, o acțiune de promovare a României ca More »

Mii de locuri de muncă disponibile în Suedia, în toate domeniile, și niciun șomer dispus să le ocupe

Suedia se confruntă cu o criză pe piața muncii, unde există mii de joburi disponibile, dar o lipsă accentuată de profesioniști și muncitori calificați dispuși să le ocupe, relatează Bloomberg. Aflată în More »

Lingvistul suedez Ingmar Söhrman: N-am găsit ușa de ieșit din România, mă simt ca un misionar al culturii române

Trimisul special al AGERPRES la Göteborg, Daniel Popescu, transmite: Lingvistul și profesorul suedez de limbi romanice Ingmar Söhrman afirmă că se simte ca un adevărat misionar al culturii române, de a cărei More »

Corupţie la multinaţionale? Un grup din Suedia trebuie să plătească un miliard de euro!

Autorităţile de reglementare şi departamentul de Justiţie din SUA, precum şi oficialii olanadezi şi suedezi, au ajuns un acord cu Telia în dosarul pornit împotriva gigantului telecom suedez, acuzat că ar fi More »

De frica Rusiei, Suedia a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimii 20 de ani

Suedia, ţară neutră, a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimele două decenii, cu susţinerea ţărilor NATO. Aproximativ 19.000 de militari iau parte la manevre, după ce ani de reduceri More »

Mașinile fără șofer vor fi o prezență obișnuită în traficul din Suedia în termen de doi ani, informează agenția Xinhua care citează rezultatele unui studiu recent. Cercetarea efectuată în Suedia preconizează că More »

„Aurul verde“ al Suediei, aproape de un nivel record

Dobânzile negative îi fac pe unii proprietari de păduri din Suedia foarte fericiţi, scrie Bloomberg. Preţurile pădurilor suedeze se îndreaptă către un an record în condiţiile în care dobânzile ultramici îi împing More »

Cum fac sex suedezii. Pentru ei e un lucru normal. Celelalte ţări o consideră o practică şocantă

Sex în acelaşi pat cu copilul – asta relevă un studiu realizat în Suedia la care au participat 600 de mămici. Mămicile suedeze au foarte puţine plângeri în ceea ce priveşte satisfacţia More »

Un agent de poliţie a fost înjunghiat în capitala Suediei

Un agent de poliţie aflat în patrulare a fost înjunghiat joi dimineaţă, în oraşul Stockholm, de un individ care a fost imobilizat şi reţinut, anunţă autorităţile suedeze, excluzând ipoteza unui act terorist. More »

Prințul Carl Philip al Suediei și prințesa Sofia au devenit părinți pentru a doua oară

Prințul Carl Philip al Suediei și prințesa Sofia au devenit părinți pentru a doua oară, joi, a anunțat casa regală suedeză, fără să dezvăluie numele și sexul bebelușului, informează DPA. Atât mama, More »

Moldovence traficate în Suedia: Un cetățean român, implicat în recrutarea fetelor, a fost reținut

Vameșii moldoveni au deconspirat activitatea infracțională a unui grup specializat în traficul de ființe umane, care în perioada 2016-2017 au recrutat tinere din Moldova, pe care le transportau în Suedia în scop de More »

? www.Comati-PSG.ro Suntem aici în Suedia din 2006

? www.Comati-PSG.ro Noi suntem echipa de pe cursa de Romania ?? – ?? Suedia cu plecare joi din Romania si sambata din Suedia. Suntem aici din 2006, alaturi de dumneavoastra si va More »

 

Ana Blandiana, invitata ICR Stockholm de Ziua Internaţională a Poeziei


Ana Blandiana, invitata ICR Stockholm de Ziua Internaţională a Poeziei La invitaţia ICR Stockholm, Ana Blandiana se va afla în Suedia cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sărbătorită pe data de 21 martie. Astfel, pe data de 20 martie aceasta va participa alături de poeta mexicană Gloria Gervitz la o seară de lecturi organizată la sediul ICR Stockholm.
Li se vor alătura Inger Johansson, care va traduce în suedeză, special pentru acest eveniment, o selecţie de poezii din cel mai recent volum al Anei Blandiana, Patria mea A4, şi scriitorii şi traducătorii Jasim Mohamed şi Magnus William-Olsson, care au tradus opera Gloriei Gervitz în arabă, respectiv suedeză.

Pe data de 21 martie Ana Blandiana şi Gloria Gervitz sunt invitate la Biblioteca Municipală din oraşul Uppsala, unde îşi vor citi versurile alături de poeţii suedezi Elisabeth Hjorth, Stig Larsson, Lars Häger și Magnus Ringgren. Evenimentul este o colaborare între ICR Stockholm, Organizația culturală Bagdad Café, Biblioteca Municipală din Uppsala și Studiefrämjandet (Asociația pentru promovarea studiului). Opera literară a Anei Blandiana (n. 1942) e variată şi cuprinde poezie, eseistică, romane şi literatură pentru copii.

A fost distinsă cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul Herder (1982), Premiul Giuseppe Acerbi şi Premiul Camaiore (2005). Este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie Mallarmé şi a Academiei Mondiale de Poezie (Unesco). A fost preşedinta PEN Clubului român timp de 14 ani (1990 – 2004), iar în prezent este preşedinta de onoare a acestuia. În limba suedeză i s-au tradus trei volume de versuri: En kyrka full med fjärilar/ O biserică plină de fluturi (traducere de Ion Miloş; Editura Symposion, 1990), Med läppar blåsvarta av ord/ Cu buze-nvineţite de cuvinte (traducere de Dan Shafran och Cecilia Lagerhorn; Editura Hypatia, 1995) şi Ofullbordad helhet/ Un întreg nedesăvârşit (traducere de Ion Miloş; Editura Gondolin, 1997).

De asemenea, selecţii din poemele Anei Blandiana au fost incluse în antologiile bilingve de poezie contemporană română şi suedeză Corespondenţe lirice şi Noi corespondenţe lirice (Editura Fundaţiei Culturale Române, 1997 & 2002) şi în antologiile de poezie românească Rumänska synvinklar (ICR Stockholm, 2008) şi Dacă nu am cu cine vorbi acum (editura suedeză Tranan, 2011). Ana Blandiana a fost una dintre primele invitate ale Salonului de poezie al ICR Stockholm în 2008. Gloria Gervitz s-a născut în 1943 în Mexico City într-o familie de evrei. În anul 1976 a început să scrie volumul Shacharit, reprezentând prima parte dintr-un unic poem uriaş. Cartea a apărut pentru prima dată în 1979 şi a cunoscut de-a lungul anilor numeroase reeditări, fiind în permanenţă completată şi modificată. Începând din anii´90 poemul s-a publicat cu titlul Migraciones („Migraţii”), fiind finalizat în 2003 şi considerat una dintre cele mai importante opere poetice ale timpurilor noastre.

După cum indică şi titlul, poemul vorbeşte despre înstrăinare, permanenta căutare a unui cămin şi a unei identităţi (familia Gloriei Gervitz a emigrat din Ucraina), dar şi despre uitare, nostalgie, destinul individului şi trecerea anilor. Perspectiva din care este scris volumul este una feminină, poezia purtând vocile mai multor generaţii din familia autoarei – bunică, mamă, fiică. Migraciones este adesea comparat cu poemul epic The Cantos al lui Ezra Pound. Volumul a apărut în limba suedeză în anul 2009, la editura Wahlström & Widstrand. În prezent Gervitz îşi împarte timpul între oraşul natal şi San Diego.

Persoană de contact: Raluca Mihu, coordonator de proiect, tel 0046 8 20 76 00, e-mail raluca.mihu@rkis.se.

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: